Waterpolo basisschool II

Waterpolo Basisschool II

Ruim vier jaar na het verschijnen van het boekje Waterpolo Basisschool van Ildikó Szedlmayer  is nu eindelijk het lang verwachte vervolg verschenen. De nieuwe uitgave Waterpolo Basisschool II richt zich op dezelfde doelgroepen en gaat verder waar deel I stopt. Het boekje is vertaald in het Nederlands door oud-waterpolo-international Eric Noordegraaf, die zich actief bezig houdt op het gebied van talentherkenning en talentontwikkeling van jonge waterpolospelers. Ook verzorgt hij opleidingen tot waterpolotrainer voor de KNZB. Daarnaast is Eric oprichter van het eerste Waterpolo Opleidingscentrum (WOC). Het boekje wordt door hem via dit WOC uitgegeven.

Prettige vormgeving

Net als in het eerste boekje vind je in deel II opnieuw een veertigtal zeer duidelijke illustraties, met daarbij korte beschrijvingen van belangrijke spelsituaties. Centraal in het boekje staan begrippen als techniek, tactiek, inzicht, teamwork en snelheid. Hoewel de situaties en tekeningen in dit tweede deel zeker wat moeilijker zijn, is het door de combinatie van tekst en afbeeldingen nog altijd vrij gemakkelijk te volgen. Hierdoor is het uitermate geschikt voor beginnende waterpolospelertjes uit de F, E en D-leeftijd. Ik denk zelfs dat ook beginnende C-spelers het boekje met veel plezier zullen lezen. Daarnaast is deze uitgave ook zeer geschikt voor ouders.

Praktisch en uniek

Ook deze tweede uitgave van Waterpolo Basisschool is geheel geplastificeerd en dat is niet voor niets. Jeugdtrainers en – coaches kunnen dit boekje letterlijk aan de waterkant gebruiken, om specifieke spelsituaties te verduidelijken met de illustraties uit het boek. Het spreekwoord: Één afbeelding zegt soms meer dan 1000 woorden is hier dan ook zeker van toepassing. En in een tijd waarin we steeds visueler zijn ingesteld, is de methode van Szeldmayer een aanwinst.

De waterpolomethode van Szedlmayer is hiermee uniek op de Nederlandse markt. Want hoewel er in het inmiddels verre verleden enkele waterpolo-handboeken zijn verschenen, waaronder het nog altijd populaire handboek van oud-bondscoach Ivo Trumbiç uit 1980, is er nog nooit eerder specifieke, geschikte en praktische waterpololiteratuur in het Nederlands voor jeugdige spelertjes gepubliceerd. De boekjes Waterpolo Basisschool deel I en II voorzien dan ook in een veelgehoorde behoefte hieraan.

Conclusie

Net als het eerste deel is ook dit boekje uniek in zijn soort. Ik ben opnieuw aangenaam verrast van de wijze waarop deze waterpolomethode is opgezet. Alle tips zijn prima toepasbaar. Tevens staan achter in het boekje een aantal praktische handreikingen voor begeleiders en trainers. Zelf val ik met enige regelmaat in als trainer en/of coach bij D-, C- en B-teams. De tips uit dit tweede deel zijn eigenlijk ook bij al deze leeftijden direct toepasbaar. Het boekje is daarnaast ook handig als voorbereiding op je trainingen.

Aanschaffen?!

Hoewel het boekje door de plastificering niet goedkoop is, zou elke vereniging naar mijn idee exemplaren voor zijn jeugdtrainers in huis moeten halen en als het even kan ook voor alle spelertjes. Het is een investering die zichzelf zeker snel terugverdient. Van de hand van Szedlmayer zijn overigens meer waterpolohandleidingen voor de jeugd verschenen, waaronder het boek Swim & Play Ball voor World Aquatics (FINA). Haar eerste deel van Waterpolo Basisschool is inmiddels in acht talen verschenen.

Het boekje Waterpolo Basisschool II is te koop voor € 24,95 (excl. verzendkosten) door een mail te sturen aan eerdergenoemde WOC. Voor dezelfde prijs zijn er ook nog exemplaren van deel I verkrijgbaar.

Eric Noordegraaf en Ildikó Szedlmayer

Over de auteur

Auteur Ildikó Szedlmayer speelde vele jaren waterpolo op topniveau. In 1985 behaalde zij met de Hongaarse ploeg zilver (achter Nederland) tijdens het EK in Oslo, het 1e EK waarbij waterpolo voor dames op de agenda stond.

Op 16-jarige leeftijd startte zij met het begeleiden van kinderen. Ildikó studeerde af aan de Universiteit van Bewegingswetenschappen, waarbij ze zich specialiseerde als bewegingsonderwijzeres op het gebied van fysiotherapie, zwemmen en waterpolo. In de afgelopen 15 jaar begeleidde ze jonge kinderen bij het aanleren van waterpolo.

Szedlmayer: “Het is mijn persoonlijke missie om kinderen te laten ontdekken hoeveel plezier je ondervindt in het waterpolo, door samen deze mooie sport te beoefenen.” Met dit boekje wil zij deze missie breder uitdragen.

Ildikó Szedlmayer

Bron: Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Ron Wessels en is eerder gepubliceerd op zijn website www.lezenoverzwemmen.nl. Op deze website schrijft Ron over actuele en historische onderwerpen rond zwemmen en de zwemsport in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies op deze website om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Voor meer info zie onze  Privacy Policy